Bewaren

 

Bewaren

Bewaren

  • image
  • image
  • image
  • image
  • image
  • image
  • image
  • image
  • image

Twitter Feed

Home Regio Informatie Costa Cálida

 

wpdc2df502_0f.jpg

Costa Cálida

De Costa Cálida strekt zich uit over zo’n 250 kilometer langgerekte witte zandstranden afgewisseld met steil uit zee oprijzende rotsen en beschutte baaien. Het binnenland is glooiend en bevat bosrijke valleien. De Costa Cálida loopt van El Mojón tot Águilas met als hoofdstad Murcia. Deze Costa kent 2 verschillende zeeën; de Mar Menor (kleine zee), het grootste natuurbad ter wereld en een waar paradijs voor alle soorten watersport, en de Middellandse Zee. Deze Costa is door de Wereld Gezondheids Organisatie uitgeroepen tot een van de gezondste gebieden ter wereld.

 

De Costa Cálida begint in het noorden bij de plaats El Mojón, een voormalig vissersdorp met een prachtig zandstrand en ligt ingebed in uitgestrekte rietvelden. Op een steenworp afstand bevinden zich de plaatsen San Pedro del Pinatar en Lo Pagán die samen met de plaats El Mojón het natuurpark Parque Regional de las Salinas y Arenales de San Pedro del Pinatar omsluiten. In Lo Pagán vindt men de beste geneeskrachtige openluchtmodderbaden die aanbevolen worden voor alle soorten huidaandoeningen en vormen van reumatiek. Het is aan te bevelen om deze modderbaden te combineren met zoutwaterbaden, die men kan nemen in de Mar Menor. De Mar Menor (kleine zee) is de ondiepe binnenzee, met kristalhelder water met een belangrijke therapeutische waarde en kilometers lange witte zandstranden. Deze binnenzee wordt gescheiden van de Middellandse Zee door de smalle landtong van 22 kilometer genaamd La Manga (een exclusief stukje paradijs tussen 2 zeeën). Men kan de Mar Menor zien als een openlucht kuuroord omdat, door de uiterst hoge concentraties van minerale zouten + jodium en de inwerking van de sterke zonneschijn, er een zeer gezond klimaat is ontstaan. Dit gebied is ook bekend bij watersportfanaten vanwege de weinige golven en stromingen in de Mar Menor. Ook voor kinderen biedt het rustige en ondiepe (max. 7 meter diep) water een aangenaam zeevertier. In de ronding van de kust aan de Mar Menor vinden we de plaats Los Alcázares, deze idyllische plaats is bekend om zijn badhuizen met lange vlonders die de zee inlopen en door de Arabische koningen verkozen werden voor hun zomerpaleizen. U kunt vanuit Los Alcázares tripjes maken naar de verschillende eilanden in de Mar Menor.

wpce693b69_0f.jpg
Een deel van de landtong La Manga met enerzijds de Mar Menor en anderzijds de Middellandse Zee

 

Ten zuiden van de Mar Menor en op het einde van La Manga vinden we Cabo de Palos, een vissersdorp met een gezellige haven. De heuvel, waarop de vuurtoren van dit dorp staat, biedt een overweldigend uitzicht over de hele landtong van La Manga. En vanuit de uitkijktoren Cabezo de la Fuente in Los Corralones heeft men een geweldig uitzicht over de Mar Menor. Verder zuidwaarts, langs het Regionaal Park van Calblanque (dit park is een van de weinige natuurgebieden waar het oorspronkelijke natuurschoon nog werkelijk bijna onaangetast is), komen we in Cartagena. De haven van deze plaats werd bestempeld als veiligste van de Middellandse Zee vanwege de zeemuur die langs de haven loopt en beschutting biedt aan het gezellige oude stadscentrum. In deze stad vindt men resten van een rijk historisch verleden en de daarvan overgebleven architectuur en monumenten. Langs de kust komen we vervolgens bij  Mazzarrón, een toeristencentrum met uitstekende voorzieningen en geanimeerd nachtleven. Hier kan men deCiudad Encantada (betoverde stad) bewonderen, Ciudad Encantada is een opmerkelijk landschap van door tijd en wind gebeeldhouwd zandsteen. Voor de grens van waar de Costa Almería begint, ligt de plaats Águilas, een voormalig Romeinse visserhaven en destijds belangrijk mijnwerkersoord, wat men nog terug ziet in de kade van El Hornillo. Dit vissersdorp heeft kilometers aan verlaten strand met glashelder water waardoor het tot een van de beste onderwatersportgebieden behoort. Tot slot is er de hoofdstad van de Costa Cálida; Murcia. Deze hoofdstad heeft werkelijk alle voorzieningen voorhanden en kent een rijke geschiedenis wat zich nog altijd weerspiegelt in de culturele en artistieke uitstraling. Rondom de hoofdstraat La Traperia voelt men het kloppend hart van het stadsleven en hier bevinden zich winkels, restaurants, banken etc. De La Traperia komt uit op de prachtige kathedraal van Murcia.

 

wpa531664a_0f.jpg
wpc30e33d3_0f.jpg
wp08c9137d.jpg
wpeabec3b4_0f.jpg
Los Alcázares
Cabo de Palos
Ciudad Encantada
Catedral de Murcia

 

SPORT

Deze Costa is mede door de Mar Menor, de verschillende aanwezige watersportcentra en het unieke aanbod van mogelijkheden op het gebied van watersporttoerisme een uitstekend gebied om de watersport te beoefenen. Zeker de bodemvariatie, transparantie en het goede zicht onder water maken de kust tot een van de beste plekken voor de onderwatersport. Maar ook wandel- en natuurliefhebbers kunnen genieten van de routes door de prachtige natuur in de natuurparken. Men kan ook mountainbiken, paardrijden en golfen.

FLORA EN FAUNA

Het hele gebied rondom de Mar Menor kan men betitelen als natuurgebied. Vooral het Parque Regional de las Salinas de San Pedro, bestaande uit een complex netwerk van plassen en bassins waar zich tal van vogelsoorten schuil houden, is het natuurgebied van de noordelijke helft van de Costa Calida. Zowel in dit park als in het zuidelijk gelegen Parque Regional de Calblanque kan men uren wandelen over de aan-gelegde vlonderpaden ondertussen genietend van de diverse vogelsoorten waaronder de flamonigo’s die in grote groepen voedsel zoeken in de salinas (zoutmeren).

UITGAANSGELEGENHEDEN

In de Costa Cálida kan men genieten van een gezondheids- en rustkuur in prachtig gelegen kuuroorden waaronder in Balneario de Archena of een lekker bad nemen in de warmwaterbronnen van o.a. Balneario de Fortuna. Voor het nachtelijk amusement kan men zich in de centra van de steden vermaken in de bars, discotheken, theater en restaurants.

VOLKSFEESTEN EN FESTIVITEITEN

In deze Costa wordt er vooral veel Carnaval gevierd. Vooral in de plaatsen Águilas, Lorca en Cartagena zijn er spectaculaire optochten en feesten. Ook de paasweek wordt in Murcia, Lorca en aan de gehele Mar Menor uitgebreid gevierd met scènes uit het Oude Testament en processies. Dan kent men ook nog de Maria-feesten in Juli, aaneengebonden bootjes trekken over het water van de Mar Menor met aan boord de maagd van de zee. Het langste feest is die in Cartagena, 15 dagen lang wordt de strijd tussen de Romeinen en Carthagers nagebootst in de vorm van slagvelden, kampen en optochten.

GASTRONOMIE

Typische gerechten van de Costa Cálida zijn calderos (rijstgerechten met verschillende soorten vis en paprika’s), mojama (ingezouten tonijn), pastel cierva (pastei gevuld met duif, konijn of kip en eieren) en als toetjes meloen, vijgen, druiven uit Cartagena of geitenkazen. Ter afsluiting neemt men een asiático ( koffie met kaneel, melk, likeur en koffiebonen).