Bewaren

 

Bewaren

Bewaren

  • image
  • image
  • image
  • image
  • image
  • image
  • image
  • image
  • image

Twitter Feed

Home Regio Informatie Costa de Almería
wp17428ac8_0f.jpg

Costa de Almería + Costa Tropical

 

De Costa de Almería en de Costa Tropical strekken zich uit van San Juan de Los Terreros tot de plaats La Herradura. De hoofdstad van Costa de Almería is Almería en van de Costa Tropical is Granada de hoofdstad. Beide Costa’s kennen praktisch geen winterseizoen, dit lijkt hier meer op een langdurige lente, en de gemiddelde jaarlijkse temperatuur schommelt rond de 20 °C. Hier vindt men dan ook dankzij dit zachte klimaat prachtige natuurgebieden zoals het park Cabod de Gata-Nijar in de Costa de Almería. Men kent echter ook het andere uiterste van het klimaat en de natuur, namelijk het in het binnenland gelegen populaire skigebied Sierra Nevada in de Costa Tropical, waar men heerlijk kan skiën. Ook zijn er in beide Costa’s veel dorpen met een interessante geschiedenis, monumentaal erfgoed en een gastvrije bevolking. Ver weg van het massatoerisme blijven deze Costa’s een ware vondst waar men heerlijk kan genieten van de rust en de natuur. Bovendien zijn ze helemaal in opkomst qua voorzieningen, faciliteiten en toeristische trekpleisters.

 

De COSTA DE ALMERÍA heeft zeer uiteenlopende landschappen met verassende contrasten en loopt van San Juan de los Terreros tot Adra. Vanaf San Juan de los Terreros tot de plaats Garrucha bevinden zich schone brede stranden waarvan Vera Natura (Vera Playa Club) het nudismegebied is. Hierna komen we in de plaats Mojácar, beter bekend als het witte dorp. Het is een toeristisch trekpleister door de unieke kronkelende winkelwandelstraatjes, die op een bergflank gebouwd zijn en zich dus allemaal op verschillende niveaus bevinden. Vervolgens komen we op onze route langs de kust de plaats Carboneras tegen, een plaats met meer dan 16 kilometer strand waaronder het indrukwekkende Punta de los Muertos (dodenstrand).

Meer landinwaarts vinden we Nijar, dit karakteristiek Andalusisch dorpje is vooral bekend vanwege de handgemaakte keramiek. Van hieruit kan men wandeltochten maken in het berggebied Sierra de Alhamilla en naar de woestijn bij Tabernas. Dan vinden we in een van de meest zuidelijke punten in Spanje het prachtige Cabo de Gata en het Parque Natural Cabo de Gata. Dit gebied heeft een aantal spectaculaire uitzichten en op een van de prachtige stranden waar enkele beroemde films zijn opgenomen (bijvoorbeeld Indiana Jones and the last Crusade), ligt op Playa Mónsuleen indrukwekkend rots in de vorm van een golf. Voorbij dit punt bereikt men het reservaat van Las Salinas, een broedplaats van flamingo’s en talrijke andere vogels.

wpcb81e8e9_0f.jpg wpba653436_0f.jpg wp29686bae_0f.jpg wp59c7b314_0f.jpg
Mojácar Playa de los muertos Cabo de Gata Playa Mónsul

 

Almería is de hoofdstad van de Costa de Almería en is een authentieke smeltkroes van allerlei culturen. Deze stad heeft een gezellige zeeboulevard en bruisend centrum. Een van de mooiste monumenten in Almería zijn ‘La Alcazaba’, een Arabische Burcht en de Arena. Vanuit Almería bereikt men via de kustweg Roquetas de Mar, een waar vakantieparadijs. Deze plaats vormt een openluchtsportcentrum. Het strand van Roquetas de Mar is omzoomd door een levendige brede boulevard en in de vissershaven bij de visafslag kan men de visveilingen aanschouwen. In de punt na Roquetas de Mar vinden we het natuurreservaat de Punta Entinas y Punta Sabinar, waar meer dan 150 verschillende watervogels zich hebben gevestigd. Binnen dit reservaat ligt het nudistenstrand Cerillos en een prachtige vuurtoren. Voor de laatste plaats in deze Costa bevindt zich het natuurreservaat  Albufera de Adra, een toevluchtsoord voor talrijke zwemvogels die zich in een van de drie schitterende lagunes nestelen. Adra, de laatste plaats van de Costa de Almería, is een dorp gewijd aan  de landbouw en de visserij op de grens met de Costa Tropical en voorzien van allerlei toeristische faciliteiten.

 

wpa591b386_0f.jpg
wp33967195_0f.jpg
wp05953f35_0f.jpg
La Alcazaba - Almería Roquetas de Mar Punta Entinas y Punta Sabinar
wpf6fb3df5.jpg

De COSTA TROPICAL loopt van La Rábita tot La Herradura en heeft een kust met talrijke beschut gelegen stranden, afgewisseld door inhammen met kristalhelder water. De zon schijnt hier net als in de Costa de Almería 320 dagen per jaar en zorgt voor een gemiddelde temperatuur van 20 °C. Deze Costa begint bij de plaats La Rábita en behoort bij de plaats Albuñol. Van hieruit kan men prachtige wandelingen maken op de hiervoor uitgestippelde wandelroutes die u landinwaarts voeren, zoals naar het gebied boven Albuñol, Las Alpujarras. Dit gebied, met in oorspronkelijke staat verkeerde

dorpjes met smalle straatjes en gezellige pleinen, straalt een unieke pittoreske sfeer uit. Terug naar de route langs de kust komen we na La Rábita in Motril. Deze plaats beschikt in de omgeving over een 20 kilometer lange kusstrook waar zeven heel verschillende stranden te vinden zijn. Onderandere het bekende strand Playa de Poniente, dat op warme zomeravonden het meest bezochte strand is, met een prachtige zee-promenade en 200.000 m² grote golfbaan. Motril vormt samen met de plaatsen Calahonda en Torrenueva, gelegen in de kaap van Sacratif, één van de grootste toeristencentra van deze streek. De hoofdstad van de Costa Tropical is Granada. Deze stad was ooit een symbool van de Arabische en Christelijke cultuur waardoor het een rijke geschiedenis en cultuurhistorische schatten heeft. De wijk Sacromonte herbergt de beroemde grotwoningen en in de wijk Albaicín vindt men een wirwar aan winkelgevulde straatjes waar men één van de mooiste uitzichten op Alhambra en de Sierra Nevada heeft.Alhambra is het meest indrukwekkende monument van Granada,  het is een paleizencomplex waarvan men een deel kan bezichtigen.

wp644c871e_0f.jpg wpf1fcea36_0f.jpg wp3c342594_0f.jpg wp0af7e14a.jpg
Las Alpujarras Playa de Poniente Alhambra Sierra Nevada

De Sierra Nevada begint in Granada bij de hoogst gelegen bergweg van Europa. Het is een populair skioord met uitstekende hotels en andere faciliteiten. Hier kunnen 6 verschillende wintersporten worden beoefend van laat in het najaar tot halverwege de lente. Dit skioord beschikt over 62 kilometer alpineskipistes waarvan een klein deel in de Costa de Almería ligt. De weg terug langs de kust voert ons naar de plaats Salobreña, een dorpje met hagelwitte huizen tegen een rotsachtige achtergrond dat uitloopt in een Arabische vesting. Aan de voet van Salobreña liggen prachtige stranden van elkaar gescheiden door een grote, uit de zee rijzende rots. Na Salobreña komen we in de plaatsAlmuñécar. Hier hebben de Romeinen en Arabieren een deel van hun erfgoed achtergelaten en is het de oudste plaats van de hele Costa Tropical. In Almuñécar kan men in het kasteel van San Miguel en het archeologisch Museum, gevestigd in het grootste van de Zeven Paleizen, de rijke geschiedenis leren kennen of men kan heerlijk flaneren op de zeepromenade met uitzicht op een prachtige zeelandschap. De laatste plaats in deze Costa is La Herradura, een oud vissersdorp gelegen aan een lieflijke baai die de laatste jaren tot één van de opmerkelijkste toeristencentra van de Costa Tropical is geworden. La Herradura biedt de mogelijkheid tot het beoefenen van allerlei watersporten. Er is een jachthaven waar men zich kan bekwamen in onderwatersporten en zijn er 2 naturistenstranden in de omgeving (Cantarriján en El Muerto).

wpb7c56c53_0f.jpg
wp10ef5a33_0f.jpg
wpedfae96d_0f.jpg
wpb25a19a7_0f.jpg
Salobreña Castillo de San Miguel La Herradura Cantarriján

SPORT

Beide Costa’s zijn een ideale plaats voor het beoefen van watersport. In de kustplaatsen zijn er allerlei faciliteiten en is het vooral voor duiken en snorkelen een perfect gebied vanwege het heldere water en ruim aanwezigeonderwaternatuur. Meer landinwaarts en in de diversen natuurgebieden, zijn er routes uitgezet voor de wandel-, mountainbike en paardrijdliefhebbers. In de Costa de Almería zijn er in het park Cabo de Gata speciale routes uitgezet voor voertuigen met four-wheel drive.  In de Costa Tropical kan men heerlijk skiën, langlaufen of een van de vele andere sneeuwsporten uitoefenen.

FLORA EN FAUNA

Costa de Almería: bij de plaats Sorbas bevindt zich het natuurgebied Paraje Natural Karst en Yesos de Sorbas, een wonderlijke onderwaterwereld van meer dan zes miljoen jaar oud, gevormd door druipsteen in een gipsplateau met meer dan 1000 natuurlijke uithollingen. Het Parque Natural Cabo de Gata-Nijar aan de kust onder Carboneras is een paradijs onder de waterspiegel met bekoorlijke rotsstrandjes en brede goudkleurige zandstranden waar de afgelopen twintig jaar enkele beroemde films opgenomen zijn.

Costa Tropical: het grootste natuurpark is hier het Parque Nacional de Sierra Nevada. Deze bergketen herbergt het meest zuidelijk gelegen skioord waarvan ook een klein deel in de Costa de Almería ligt. Vanaf de hoogste bergtop (Mulhacén) kan men op heldere dagen de Noordafrikaanse kust zien en kan men ook de Spaanse steenbokken waarnemen.

UITGAANSGELEGENHEDEN

In de Costa de Almería kan men de vele openluchtmarkten, waar men volkskunst en handgemaakte artikelen verkoopt, bezoeken die elke dag in een ander dorp is. Of bezoek in de Costa Tropical de werkplaatsen waar men eeuwenoude ambachten beoefent of een van de ateliers die zich hebben gespecialiseerd in siervoorwerpen. In de gezellige kustplaatsen vindt men het bruisende avondleven en de zeepromenades  gevuld met winkels, restaurants en voor de nachtliefhebbers bars en discotheken.

VOLKSFEESTEN EN FESTIVITEITEN

In beide Costa’s worden er het hele jaar door feesten gevierd, waarvan sommige met eeuwenoude tradities.

Ter ere van de maagd van de Zee wordt er in de 2e helft van augustus een jaarmarkt met allerlei activiteiten eromheen gehouden in Almería. Men viert er carnaval in maart, de “veldslag” tussen de Moren en Christenen in juni en in julizeeprocessies ter ere van Virgen del Carmen. Tijdens de Paasweek vieren de dorpen, die binnen de grenzen van het natuurpark Cabo de Gata-Nijar liggen, dit feest op traditionele wijze waarbij de Kruisweg afgelegd wordt. Maar ook andere plaatsen vieren dit feest op hun geheel eigen manier.

GASTRONOMIE

In de Costa de Almería is het vooral in de zomer gebruikelijk niet in restaurants maar in de welbekende tapasbars te eten. Naast tapas heeft men hier een uitgebreid aanbod diverse gerechten met vis, schelp- en schaaldieren en verkwikkende voorgerechten zoals vissoep, gazpacho of witte knoflooksoep. Als nagerecht staat het hele jaar door vers fruit op het menu en zoete Arabische lekkernijen. In de Costa Tropical zijn de belangrijkste bestanddelen van de maaltijden afkomstig uit de zee en de moestuin. Elk dorp hier heeft zijn eigen gastronomische specialiteiten. Zo is Motril befaamd vanwege zijn stoofpot met geitenvlees in een saus met specerijen en garnalen.