Bewaren

 
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image

Twitter Feed

Home Contacto Voorbereiding Voorbereiding

Referenties NICLA-klanten

wp282cc0f6_0f.jpg

wpaa5fcb7d_0f.jpg

wp04e1a264_0f.jpg

wp53a71921_0f.jpg

Al enige jaren was het onze wens een woning te kopen in Spanje.

In juli 2010 zijn wij tijdens onze vakantie huizen gaan bekijken.

Via de Second Home beurs in Houten zijn wij in contact gekomen met NICLA Property Consultancy. Na telefonisch contact met de heer van Mierlo (Claus) hebben wij een afspraak gemaakt om te kijken of hij ons kon helpen bij onze wens. Wij werden hartelijk ontvangen door Claus. Onder het genot van een kop koffie schreef Claus onze wensen op. In eerste instantie ging onze voorkeur uit naar een eengezinswoning.

Claus legde ons ook uit dat wij een N.I.E nummer nodig hadden om onder andere een woning te kopen in Spanje. Een advocaat in Spanje kan de nodige papieren in orde maken en je een hoop problemen bij aankoop van een woning besparen. Na overleg met Claus hebben wij de Belgische advocate Linda in de arm genomen en het N.I.E nummer geregeld. Claus is een man van aanpakken.

Na diverse woningen te hebben bekeken was er bij ons geen wouwfactor.

Maandag 19 juli toen wij bij Claus op kantoor kwamen hebben wij gelijk de knoop doorgehakt en hem gezegd toch meer interesse te hebben voor appartementen.

Hij ging in zijn bestand kijken en kwam met enkele leuke appartementen aan. Ook ging hij bellen met een plaatselijke promotor om te kijken of hij nog meerdere appartementen kon laten zien. Nog diezelfde dag zijn wij met hem op pad gegaan om de diverse appartementen te bekijken.

De wouwfactor kwam bij ons beiden bij het zien van het Penthouse in Al Andalus Thalassa. Terug in het kantoor van Claus zei hij ” jullie willen nu natuurlijk nadenken”

Nadenken hoefde wij niet meer. De volgende dag is het voorlopig koopcontract getekend. Nu zijn wij de trotse eigenaren van een Penthouse in Al Andalus Thalassa.

Je voelt de liefde voor het vak bij Claus en Linda. Ze helpen je voor-, tijdens-  en na aankoop van de woning in Spanje. Een echte aanrader voor een ieder die een woning wil kopen in Spanje.

Bedankt Claus en Linda.

Thea en Cor Bunt - Houten

Gekocht in Al Andalus Thalassa - Vera Playa
E-mail: Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo.


wpf3d4cc53_0f.jpg

wpa7518be7_0f.jpg

wpc6899dcb_0f.jpg

wp2e66baa3_0f.jpg

 

wp1f217b77_0f.jpg

wp45790195_0f.jpg

Medio december 2007 zijn wij op zoek gegaan naar een vakantie woning en samen hebben wij gekozen voor Zuid Spanje. Via een makelaar uit Zwolle die contact heeft met een Belgische makelaar in Fuengurola en via een collega die  twee jaar geleden geëmigreerd is naar Andalusia dicht bij Granada, is ons een makelaar uit Granada geadviseerd. Deze kon op dat moment echter niet aan onze wensen voldoen en heeft de gegevens doorverwezen naar een makelaar in Vera. 

Al spoedig kregen we antwoord van NICLA makelaardij, deze heeft ons gevraagd wat onze wensen zijn en die hebben wij per omgaande aangegeven en al vrij snel kregen wij antwoord dat hij mogelijk iets voor ons had wat veel leek op onze wensen. We hebben een afspraak gemaakt voor 21 maart 2008. Intussen hadden mijn vrouw en ik van de ontvangen informatie voor ieder een keuze gemaakt en wij kwamen beiden uit op Al Andalus Thalassa. 

Aangekomen bij NICLA op 21 maart 2008 werden wij hartelijk ontvangen met een kopje koffie en werden wij deskundig geïnformeerd.

Toen zijn wij gaan kijken naar Al Andalus Thalassa  en daar aangekomen, ja dat was liefde op het eerste gezicht. Daarna heeft Claus ons de omgeving laten zien en zeker het mooie plaatsje Mojácar is heel bijzonder. Wij hebben onderweg nog een stop gemaakt en wat gegeten en gedronken en zijn verder gegaan om nog wat appartementen te bekijken maar mijn vrouw zei: “ voor mij hoef je niet meer naar anderen te gaan kijken”. 

Wij zijn naar het kantoor van Claus gegaan en hebben een nieuwe afspraak gemaakt voor de volgende dag. Wij zijn toen naar het Vera Hotel gegaan wat Claus voor ons heeft geregeld en hebben daar wat gedronken en gegeten. Tijdens het eten hebben mijn vrouw en ik overlegd wat we ervan vonden en wij beiden waren het er binnen twee minuten over eens dat het Al Andalus Thalassa ging worden. De volgende dag wederom naar Claus gegaan en hij wilde nog naar meer appartementen met ons gaan kijken, waarop wij antwoordden dat dit niet nodig was. 

Wij waren er al uit en het wordt Al Andalus Thalassa, nou mooi zei Claus dan gaan we dat regelen. Claus belde met de projectontwikkelaar om het een en ander te regelen en wij zijn toen daarheen gegaan om alvast de nodige zaken te regelen. Daarna zijn we nog eens naar het appartement gaan kijken en ja, het kon niet meer stuk. Claus heeft op mijn verzoek een zaakwaarneemster gebeld te weten advocate Linda die wel voor ons wilde waarnemen. Zij heeft heel veel voor ons betekend en wij kunnen ook haar aanbevelen om dergelijke zaken door haar te laten regelen.

Claus is het de daarop volgende maandag allemaal gaan regelen en vrijdags zaten we bij het registratiekantoor voor een N.I.E. nummer en daarna  bij de notaris voor de volmacht aan Linda, de advocate.

We hebben nog enige tijd nagenoten onder het genot van een kopje koffie en hebben afscheid genomen. Claus en Linda namen het verder voor ons waar. Wij zijn toen weer naar ons hotel in Nerja gegaan. Regelmatig hadden wij contact en op 9 mei 2008 is de akte gepasseerd bij de notaris.

Op 17 mei 2008 zijn wij voor het eerst aangekomen om twee weken in het appartement te verblijven en kunnen zeggen: “met succes”. Ook zijn wij in de hele periode zeer goed begeleid door Claus en Linda en mochten wij hen nodig hebben dan kunnen wij zeker een beroep op hen doen.

Wij kunnen een ieder aanbevelen dat als je iets in de omgeving van Vera Playa zoekt je bij Nicla goed en betrouwbaar terecht kunt.

Claus, Linda onze hartelijke dank voor alles wat jullie voor ons hebben gedaan van het begin tot het eind. Het was echt tof.

Beert en Bertha van den Berg - Nunspeet
Gekocht in Al Andalus Thalassa - Vera Playa
E-mail: Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo.

Indien u het appartement wilt huren, klik dan HIER voor meer informatie.

 

 

 

 


wp128d0b21_0f.jpg

wp2dd3b1f8_0f.jpg

wp61a96299_0f.jpg

wp817ad0a0_0f.jpg

Na een proces van ruim drie jaar kunnen wij ons nu de trotse eigenaren van een heerlijk huis onder de Spaanse zon noemen. En jullie bijdrage daarin is wel een hele grote geweest. Het begon allemaal met een bezoek aan de beurs in Houten waar we als tweede op de stand van NICLA terecht kwamen. Vanaf het begin voelde het contact goed en dat werd op de volgende beurs in maart bevestigd. Dit waren voor ons mensen waar we wel mee in zee wilden gaan.

Tijdens de bezoeken aan de verschillende beurzen in die periode waren er meer huizenaanbieders die we ontmoetten maar veel wilden te graag en vooral snel  verkopen. Er waren maar enkele mensen die ons het gevoel gaven dat ze met ons meedachten en zich konden inleven in de grote stap die je zet als je overgaat tot een aankoop van een woning in een ‘vreemd’ land.

In de meivakantie van 2006 trokken we naar Spanje waar we met diverse huizen-aanbieders afspraken hadden. Claus was de laatste met wie we die week op pad gingen. We bezochten die dag Retamar en dat voelde goed.  En het was een verademing na alle drukte op projecten die we daarvoor gezien hadden. Dit was een plek voor ons. Na terugkomst in Nederland hebben we toen vrij snel de knoop doorgehakt en het huis op Retamar gekocht.

Vanaf maart 2007 verblijven we nu definitief in Spanje en hebben in het afgelopen jaar de begeleiding en dienstverlening van Claus als zeer positief ervaren. Het voelde als een warm bad. We werden weer bevestigd in het gevoel van vertrouwen en waren keer op keer aangenaam verrast over alle service die geboden werd. Claus stond ons met raad en daad bij en niet alleen omtrent de nieuwe woning, ook allerlei aspecten van het Spaanse leven kwamen daarin voorbij. Als we alles op een rijtje zetten, is een huis aankopen via NICLA aan te bevelen en wel om de volgende redenen

het feit dat er zo goed naar je wensen geluisterd wordt en daardoor to the point informatie over woningen op de markt

 

 • de complete en verzorgde brochures van mogelijke woningen
 • het vertrouwen dat Claus uitstraalt en ook waarmaakt
 • kennis van zaken over de Spaanse regelgeving
 • een netwerk ter plaatse van juristen, verzekeraars, bankmensen, verhuurders van tijdelijke huisvesting etc.
 • de vele energie die NICLA in ons, de aankoop en de uiteindelijke verhuizing heeft gestoken

 

Voor ons was je meer dan alleen maar makelaar. Hartelijk dank voor je inzet. Wij zijn meer dan tevreden en genieten nu van een heerlijk leven in het zonnige zuiden.

Berthe van der Aart en Yolly Thijssen - Residencial Retamar - Partaloa
Email: Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo.

 

 


 

wpc2f0ed28_0f.jpg

wp5cfc0684_0f.jpg

wpbebfa3c6_0f.jpg

wp8f6ae6e5_0f.jpg

Ondanks alle negatieve publiciteit over huizen kopen in Spanje, hebben wij medio 2006 besloten de gok te wagen. Na veel zoeken op internet naar makelaars waarbij we een goed gevoel kregen, hebben we gekozen om met NICLA van Claus van Mierlo verder te gaan. We hebben hem voordat we afreisden naar Spanje ontmoet op de beurs in Houten en deze ontmoeting bevestigde het gevoel wat we al hadden, dit kantoor doet werkelijk haar best voor ons.

Toen we volgens afspraak arriveerden in Vera bij NICLA op kantoor stond de koffie klaar en was er al veel voorwerk door hen verricht. Diverse projecten werden aan ons voorgelegd, waarbij zeer goed rekening was gehouden met onze wensen en voorkeuren. Daarna gingen we op pad, 2 dagen lang huizen kijken. Soms vergezeld van nog andere personen, soms Claus en wij alleen.

Op enig moment heeft hij ons in contact gebracht met Gerd en Ann, werkzaam als commerciële afgevaardigden van de uiteindelijke bouwer. Deze 2 jonge Belgen zijn net zo gedreven als Claus en  ook bij hen hadden we een goed gevoel over de samenwerking. Er werd contact gezocht met de Spaanse projectleider Juan en binnen 2 dagen was de koop gesloten.

Daarna heeft Claus ons nog bijgestaan met het regelen van allerlei zaken en ons in contact gebracht met Linda een van oorsprong Belgische advocaat die onze juridische zaken behartigt. Met dit gehele team achter ons hebben we tegen elkaar en andere mensen gezegd; Als dit fout gaat, gaat alles in Spanje fout.

In mei 2007 waren de vergunningen allemaal geregeld en is men met de bouw begonnen. Wij zijn gaan kijken en ook toen zijn we bijgestaan door bovengenoemd team. Wij zijn samen met Ann en Claus een keuken en tegels gaan uitzoeken en hebben diverse keren samen met hen overleg gehad met de projectleider.

Tijdens de bouw zijn we telkens op de hoogte gehouden middels emails en vele foto’s

In november was het huis voor Spaanse begrippen nagenoeg klaar en mochten we het gaan inrichten van de projectleider. Helaas was het nog niet geheel klaar volgens onze Nederlandse begrippen, maar dit vorderde gedurende de tijd dat we er waren. Als je het huis betrekt, word je gevraagd een lijst op te stellen met alle zaken waar je het niet mee eens bent en dit wordt dan nog allemaal opgelost. In januari zijn we er weer geweest en zijn weer een aantal zaken van deze lijst afgerond en in maart zal de rest volgen. Dit gebeurt allemaal in goed onderling overleg. De Spaanse mensen zijn heel bereidwillig om oplossingen te bedenken en Gerd, Ann en Claus houden toezicht hierop dat ook alles wordt opgelost.

Kortom wij kunnen iedereen aanraden om met deze mensen in zee te gaan bij het bouwen van een huis in Spanje

Kees en Dorothé Jacobs

 


wp824b83d0_0f.jpg

wpf041ecd5_0f.jpg

wp8c731c74_0f.jpg

wp95a34ea9_0f.jpg

wpf25a652f_0f.jpg

wpa0f64d77_0f.jpg

wpa1b5f18f_0f.jpg

wp99285402_0f.jpg

wp9a736990_0f.jpg

 

 

Hieronder onze oprechte positieve ervaringen die geleid hebben tot de aankoop van ons appartement in Al Andalus Thalassa in Vera Playa.

We wilden op enig moment investeren in onroerend goed in het buitenland In eerste instantie was ons oog gevallen op Dubai. Echter na 2 dramatisch verlopen pogingen aldaar besloten we van investeren in Dubai af te zien

Omdat we toch niet op wilden geven, hebben we een tweede woning beurs bezocht in Hilversum. Daar werden meerdere landen vertegenwoordigd waaronder Spanje. Ook al dachten we dat Spanje niet meer het land was om in onroerend goed te investeren, wist jullie Nederlandse relatie in tegenstelling tot andere deelnemers op die beurs ons te overtuigen dat de Costa de Almeria in Spanje zeker de moeite was om te investeren.

Hij bracht ons in contact met jullie, NICLA. Na het eerste e-mail en telefoonverkeer hadden we gelijk een goed gevoel bij NICLA. Geen gladde praatjes, heel ontspannen en oprecht en zeer veel vakkennis. Daarom besloten we Vera Playa te bezoeken in maart 2007. We hadden maar 3 dagen. Die dagen hadden we gepland om ons te oriënteren en te verdiepen in de Costa de Almeria. We waren zeker niet van plan om over 1 nacht ijs te gaan. Later bleek niets minder waar. Claus had voor deze 3 dagen in overleg met ons al een planning gemaakt, zodat we efficiënt met deze dagen om konden gaan. Zo zouden we een goede indruk hebben van NICLA en de omgeving en van alles wat met een aankoop te maken had. Claus had ons al diverse hotels aangeraden om tijdens onze 3 dagen te verblijven.

Na een warm onthaal en eerste gesprek met Claus werden we steeds meer gecharmeerd van NICLA en de omgeving. We hadden voor ons bezoek tal van vragen verzameld waarmee we wilden voorkomen dat we om in een later stadium voor vervelende verrassingen zouden komen te staan. Deze vragen gingen van kosten van gemeente belastingen tot aan hypotheken en ingewikkelde juridische vraagstukken. Door Claus' vakkennis werden deze vragen zeer helder beantwoord en werd ons beeld van NICLA en het investeren in Spanje steeds vertrouwder.

Vervolgens heeft Claus ons projecten laten zien die aan onze wensen voldeden. Zo hebben we ook urbanisatie Al Andalus Residencial bezocht.

Deze urbanisatie was het kleine zusje van het Al Andalus Thalassa welke op dat moment nog in aanbouw was. Desondanks hebben we ook Al Andalus Thalassa bezocht en ook verschillende showhuizen bekeken. We waren gelijk verliefd op de Andalusische stijl van de appartementen en wisten gelijk dat we zoiets zochten. Claus heeft ons verschillende showhuizen laten zien om de juiste indruk te krijgen van de indeling en verschillen. Tijdens de toer vertelde Claus ons alles over de geschiedenis en de toekomst van het gebied, waarmee hij ons duidelijk maakte dat investeren in dit gebied een goede keuze was. Hierbij moet u zich niet een gladde verkoper voorstellen, maar een ontspannen en oprechte verkoper. U zult begrijpen wat we bedoelen als u Claus binnenkort ontmoet.

Claus heeft ons de dag erop de omgeving laten zien. We merkten eigenlijk helemaal met meer dat we "maar" 3 dagen hadden. Door de ontspannen omgang en indruk leek het alsof we op vakantie waren. Heerlijke Spaanse kustplaatsen zoals Vera Playa zelf, Garrucha en Mojacar Playa, leuke restaurantjes en voldoende te doen voor jong en oud. Daarom besloten we tijdens een heerlijk diner met Claus in het aan te raden restaurant SOLO tegen onze eigen verwachting in om de knoop door te hakken en dat Vera Playa onze plaats werd om een aankoop te doen en wel in de urbanisatie Al Andalus Thalassa.

Claus nam ons mee naar het kantoor van het bouwbedrijf. Daar vonden we de miniatuur (maquette) van Thalassa en alle nog beschikbare appartementen. In het kantoor merkten we dat Claus een graag geziene gast was en hij bleek er kind aan huis. Met zijn vloeiende Spaans werden vragen vertaald en beantwoord.

Omdat een aankoop van een woning in het buitenland een hele stap is, hebben we behoorlijk gewikt en gewogen voordat we het juiste appartement uit hadden gekozen. We zijn erg kieskeurig van aard en Claus heeft ons meerdere keren op en neer gereden naar Thalassa om de juiste keus te maken. Hiervoor is heel veel geduld nodig en Claus had dat geduld. Niks geen druk of opdringerig gedrag over welke keuze we moesten maken.

Nadat we de juiste keus hadden gemaakt heeft Claus ons verder begeleid in het reserveren van het gekozen appartement, het openen van een bankrekening en heeft hij ons in contact gebracht met een Nederlands en Spaans sprekende advocaat Linda. Linda heeft ons meegenomen naar een notaris om haar te volmachten zodat zij daarmee alles namens ons kon regelen zoals een hypotheek, aanvragen van gas, water en licht en het tekenen van de notariële akte bij oplevering enz.

Zo was alles in de krappe 3 dagen geregeld en hadden wij een heel positief gevoel over alles wat Claus voor ons had betekend.

Vanaf dat moment was het wachten op de oplevering wat uiteindelijk begin januari plaatsvond. In de tussentijd heeft Claus ons regelmatig op de hoogte gehouden over de bouw, eventuele vertraging, de vooroplevering en met het sturen van foto's. We kregen dus zeker niet de indruk dat we na het reserveren van het appartement aan ons lot overgelaten werden.

Van 31-12 tm 8-1 bezochten we Vera Playa ivm de oplevering en de inrichting van ons appartement. Helaas was er op het laatste moment een kink m de kabel gekomen. De betreffende bank deed plotseling moeilijk over het verstrekken van de hypotheek. Omdat we maar een week hadden en het in Spanje feestdagen waren, was het extra moeilijk om de kink in de kabel weg te nemen Een periode van spanning en frustratie brak aan jegens de bank en de Spaanse mañana mañana mentaliteit.

Hierin heeft Claus bewezen dat hij een vakman is. Door zijn doortastend optreden hebben we uiteindelijk toch nog in die week onze sleutel gekregen en hebben we ons appartement ingericht. Als alles op rolletjes loopt is makkelijk om jezelf te bewijzen, maar als je je kunt bewijzen zodra het tegenzit, dan nemen wij ons petje daanvoor af. Dit maakt voor ons het verschil tussen zomaar een makelaar en NICLA. Daarom raden wij NICLA ook ten zeerste aan als u in Spanje een woning overweegt te kopen.

Claus, heel erg bedankt voor je begeleiding van begin tot eind en de daarmee gepaaide liefde voor je vak en onbegrensde vakkennis.

Hans en Caroline

Gekocht in Al Andalus Thalassa 2

Als u dit appartement wilt huren, kunt u contact met NICLA op nemen


wpedd26d0a_0f.jpg

 

wpccfcf4cb_0f.jpg

wpddc105ab_0f.jpg

wpa8c9e2cc_0f.jpg

 

wpa387aa8a_0f.jpg

wp52a41f5b_0f.jpg

Na een paar jaar nadenken over de de aankoop van een woning in Spanje zijn we eind 2005 het internet actief beginnen afspeuren naar een 2de verblijf. Geleidelijk groeide een goed beeld van wat we precies zochten, en in welke regio. De zoektocht werd intensiever, we legden een lijstje aan met nieuwbouwprojecten die, volgens de website, beantwoordden aan onze wensen, zowel inzake concept, prijscategorie en datum oplevering. Terzelfdertijd werden we selectiever in de websites die we regelmatig bezochten. De NICLA website viel hierbij positief op vanwege de uitgebreide omschrijving van projecten, woningen, omgeving en indicatieve prijzen. Extra informatie m.b.t. aankoop van een woning werd geverifieerd t.o.v. andere bronnen en bleek steeds accuraat te zijn. Aangezien NICLA de meeste projecten die ons interesseerden in portefeuille had beslisten we in maart 06 om de stap in het onbekende te zetten en contact op te nemen. De eerste e-briefwisseling verliep vlot en onze vragen naar aanpak van een bezoek ter plaatse, begeleiding door NICLA en de voorwaarden m.b.t. de begeleiding overtuigden ons om het bezoek concreet in te plannen.


De kennismaking ter plaatse, NICLA was net verhuisd naar hun nieuwe stek nabij Vera, viel goed mee. Na een gesprek om onze verwachtingen zo duidelijk mogelijk te kaderen en de lijst van te bezoeken projecten door te nemen konden we op verkenning vertrekken. Dit gebeurde op vrijdag en zaterdag. Meteen viel op dat NICLA de plaatselijke situatie goed kende en kwaliteitsvol advies kon geven over de betrouwbaarheid van de bouwmaatschappijen en van de aangekondigde opleveringen. Tijdens de bezichtiging werd voldoende ruimte gelaten om alles op het gemak te bekijken en om onderling de plus- en minpunten te bespreken in alle discretie. Naast de projecten die we zelf hadden uitgezocht stelde NICLA ons nog een aantal andere projecten voor binnen het vooropgestelde budget en conform verwachtingspatroon.


Op zondag konden we met ons tweetjes alles rustig overlopen en onze voorkeur concretiseren. Op maandag volgde een 2de bezoek aan de showflat in het verkozen project. Er werd ruim tijd uitgetrokken om een keuze te maken tussen de verschillende beschikbare appartementen waarbij we nuttige tips kregen wat betreft zonneligging en zwembad om vlotter te kunnen verhuren. Daarna bracht NICLA ons in contact met een nederlandstalige advocate – altijd aangenaam om juridische documenten en volmachten in de eigen taal te kunnen bespreken – om de nodige volmachten te regelen die een verdere afhandeling van de paperassen ter plaatse zouden vergemakkelijken na ons vertrek.


In de periode die hierop volgde kregen we bevestiging dat de nodige administratieve stappen goed verlopen waren en werden een aantal foto’s doorgestuurd die de progressie van het project mooi aantoonden. Even was een extra tussenkomst nodig om de ondertekende versie van het aankoopcontract in handen te krijgen en dan begon het aftellen. NICLA kon ons bevestigen dat de vooropgestelde opleveringsdatum (midden juli) vrij stipt zou worden  gerespecteerd zodat we al in februari onze vluchten – aan lagere prijs – konden vastleggen.


In mei ontvingen we van de bouwheer een uitnodigingsbrief voor een voorlopige inspectie en ook hier konden we een beroep doen op ondersteuning van NICLA. Het aftellen kon beginnen, met nog even een kritisch moment toen we via de advocate te horen kregen dat de oplevering pas eind juli zou gebeuren. Opnieuw werd een beroep gedaan op NICLA om bij de bouwfirma een vroegere oplevering te bepleiten, met goed gevolg want uiteindelijk konden we op vrijdag 13 juli de sleutels van onze nieuwe woning in ontvangst nemen.


Heerlijk! Het appartement zag er precies uit zoals we het voor ogen hadden. Er waren natuurlijk een paar kleine schoonheidsfoutjes, niet te vermijden bij een nieuwbouwproject, maar ook hier staat NICLA in voor de verdere opvolging met de bouwheer. Bij de verkenning van de regio bleek de lokale kennis van NICLA overduidelijk. De 3 projecten van onze initiële lijst waar NICLA twijfels had geuit over de zekerheid van tijdige oplevering waren stuk voor stuk nog in diverse bouwfases, van het terrein genivelleerd tot de funderingen zichtbaar, terwijl wij al volop van onze woning konden genieten.


Tot besluit kunnen we alleen maar beklemtonen dat de samenwerking met NICLA voor ons zeer positief is verlopen. Op geen enkel moment voelden we enige druk om tot een aankoop over te gaan of ongewenste interventies om onze keuze te beïnvloeden. Een aanrader!


Philippe Lambrecht & Annie De Coninck

Gekocht in Pueblo Salinas - Vera Playa - Fase I

Minister A. Declecrklaan 14 - Kortrijk - België

E-mail: Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo.

 


wp619879f8_0f.jpg

wpf5652720_0f.jpg

 


Beste Claus,


Hierbij willen wij je bedanken voor de zeer goede begeleidingen die wij hebben ondervonden bij de aankoop van onze villa. In 2006 besloten wij om eens een kijkje te gaan nemen in Spanje voor eventuele aankoop van een woning. Na de diversen projecten te hebben bezocht viel uiteindelijk ons vertrouwen in Retamar. De reden waarom wij uiteindelijk tot dit besluit kwamen:

 • De ongedwongen presentatie van de woningen.

 • Goede uitleg van de mogelijkheden.

 • Een vertrouwde indruk van Claus.

 • Goede kennis van de Spaanse wetgeving


Na een paar dagen hebben wij dan ook besloten om met NICLA in zee te gaan en het Spaanse avontuur was begonnen. Na een perfecte begeleiding bij de aankoop en inrichting van onze villa werden wij ook verder geholpen met de papier winkel. Binnen korte termijn was dan ook alles geregeld notaris,jurist en de reservering van de villa. De verdere begeleiding van de bouw heeft Claus dan ook goed voor ons gevolgd . Wij werden door de diverse foto’s en e-mail op de hoogte gehouden van de vordering van de bouw. Ook werden de correctie en onze wensen tijdens de bouw door NICLA perfect geregeld. Uiteindelijk na 2 jaar begeleiding zijn wij nu de nieuwe eigenaren van onze villa.


wp47813e51_0f.jpg

wp0c3c0c48_0f.jpg

wpe6893fa8_0f.jpg

Beste Claus,

Wij willen je bedanken voor de uitstekende begeleiding die wij van je hebben gekregen bij de aankoop van ons appartement.

Zoals je weet, hebben wij een zeer slechte ervaring gehad bij een andere makelaar in Spanje en hadden eigenlijk geen vertrouwen meer om iets aan te kopen in Spanje.

Sinds wij met NICLA in contakt zijn gekomen en je ons hebt bijgestaan bij het zoeken en eventueel over te gaan tot aankoop van onroerend goed hebben wij weer het vertrouwen teruggekregen.

Inmiddels zijn wij de trotste eigenaars van een appartement in Pueblo Salinas in Vera geworden, het is ons zo goed bevallen dat wij weer samen met Claus op zoek gaan naar nog een volgend project.

NICLA is echt een aanbeveling waard!!!

 

 

 

 

 

 

 


 

 

wp1f2836a0_0f.jpg

Spaanse woningen

Spaanse woningen

Het was voor ons een geweldige ervaring om de aankoopbemiddeling van onze woning in Vera Playa met NICLA te ondernemen: proactief en adviserend en geheel relaxed alsof je bij een delicatessenwinkel inkopen doet en alleen voor het allerbeste de transactie aangaat.


Waar voor je geld en on(t) roerend goed!!


Graag maken we duidelijk, hoe we tot dit oordeel zijn gekomen. Onderstaand een greep uit de activiteiten van NICLA, die ons tot een uiterst tevreden klant hebben gemaakt:

 • de correcte opvang,

 • de gemaakte afspraken,

 • de zeer goed verzorgde website,

 • het uitstekende Spaanse netwerk,

 • het openen van een bankrekening etc.

 • de zorg die aan de klant wordt besteed,

 • het begeleiden naar de gewenste objecten,

 • de voortreffelijke kennis van de Spaanse regelgeving,

 • het zorgvuldig afdekken van de optie op een huis (reservering),

 • het zorgvuldige voorwerk bij het scherp krijgen van de klantvraag,

 • de uitstekende vaardigheid in de beheersing van de Spaanse taal

 • de voortreffelijke aankoopbemiddeling, die dit kantoor heel recent heeft geleverd,

 • het tijdig aangeven van de consequenties van een aankoop van een huis in Spanje,

 • het tempo in het verkrijgen van een gevolmachtigd advocaat en het bekrachtigen van de volmacht bij een notaris.


  Dit is zo maar een greep uit de uiterst correcte en zorgvuldige dienstverlening van NICLA.

Ruurd en Mieke Reitsma
Choristenpad 51
3766 BB Soest
Tel: 035-6037701
Fax: 035-6037702

 


Vrijstaande villa in Spanje

Vrijstaande villa in Spanje

Vrijstaande villa in Spanje

 

Anna en ik hebben rond Pasen 2006 een huis in Spanje gekocht en de begeleiding is geheel door Claus van Mierlo (NICLA) uitgevoerd. Wij zijn zeer tevreden over de geboden service en kunnen de organisatie van harte aanraden.

Om u een beeld te geven wat er op je af komt en waar Claus ons in heeft bijgestaan, lees verder:

In 2005 besloten wij onze droom, het hebben van een tweede huis, verder gestalte te gaan geven.

Via sites op internet, de second home beurzen in Houten en Utrecht hebben wij een steeds intensiever contact opgebouwd met Claus en hem steeds specifiekere vragen gesteld. De meeste antwoorden had hij als parate kennis en daar waar dat niet het geval was, werd e.e.a. onderzocht en werd er prompt op terug gekomen.

De week voor Pasen hadden wij afgesproken een aantal panden ter plekke te bezichtigen en Claus toonde zich daar de gastheer pur sang, zonder te pushen dat wij actie moesten ondernemen. Wij hebben een mondelinge optie op het huis dat wij nu in bezit hebben, genomen en vanaf het moment dat wij ja hebben gezegd, ging het circus pas echt draaien.

Claus heeft ons op professionele begeleid, geïntroduceerd bij een (Vlaams sprekende) advocate waar zij zelf ook zaken mee doen, ons meegenomen naar meubelzaken, keukenzaken en regelmatig als tolk gefungeerd. Aangezien wij niet in staat waren altijd ter plekke te zijn, heeft Claus op een gegeven moment ook de honeurs waargenomen, onder andere door te checken of de bescheiden voor de advocaat er tijdig waren, alsmede correct.

Voor ons, die op dat moment helemaal geen Spaans beheersten, heeft Claus ons niet alleen vertrouwen gegeven, echter ook met raad en daad ons bijgestaan; kortom NICLA is een aanrader !

Wij hopen ook in de toekomst in contact te blijven met dit sympathieke bedrijf. Succes met uw beslissing

Anna en Nicolaas Nederland

Indien gewenst kunt u via NICLA Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo. met ons opnemen voor eventuele verdere toelichting.

 

 

 

 

 

 

 

Investeren in Spaans onroerend goed


Er zijn verschillende redenen waarom mensen besluiten over te gaan tot de aankoop van Spaans onroerend goed. Veel mensen kopen een Spaanse woning om er heerlijk te kunnen genieten van het Spaanse klimaat zonder zich vooraf druk te hoeven maken waar ze naar toe zullen gaan en of er nog wel plaats zal zijn. Bovendien kunnen ze zelf bepalen wanneer, hoe vaak en hoe lang zij in Spanje willen verblijven. Daarnaast is er een steeds groter wordende groep mensen, die besluit om hun geboorteland vaarwel te zeggen om zich vervolgens permanent in Spanje te vestigen.


Spanje kent echter niet alleen een zonnig en warm klimaat. Ook financieel gezien is er een behoorlijk rendement te halen uit het Spaanse onroerend goed. Daarom raakt het land steeds meer in trek bij zowel grote als kleinere investeerders.

 

Rendement uit verhuur

Indien u overweegt om een Spaanse woning te kopen met het doel deze te verhuren, dan is het belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden en deze voor uw aankoop voor uzelf af te wegen.


Allereerst dient u te bepalen of u uw Spaanse huis of appartement naast de verhuur ook zelf wilt gaan gebruiken tijdens uw vakanties. Omdat u aan dit eigen gebruik een bepaalde waarde dient toe te kennen, wordt dit uiteraard in mindering gebracht op uw uiteindelijke rendement.


Daarnaast is het verstandig om de aankoopprijs af te zetten tegen de verwachte huuropbrengsten. Om überhaupt een rendement te kunnen maken, mogen de kosten zeker niet boven de opbrengsten uitkomen. Een hoge koopsom, die voor het grootste gedeelte bestaat uit een hypotheek, brengt dermate hoge maandelijkse lasten met zich mee, dat het een negatieve invloed heeft op het rendement, omdat de huuropbrengsten niet in verhouding staan t.o.v. van de kosten.


De locatie van de Spaanse woning of appartement bepaalt in grote mate de prijs, maar is zeker ook niet onbelangrijk voor de inkomsten uit verhuur. Om u een indruk te geven: Een appartement met 2 slaapkamers, v.v. gemeenschappelijk zwembad en op redelijke afstand van zee gelegen, is vaak voor een acceptabele prijs aan te kopen en kent bovendien goede verhuurmogelijkheden. Dit in tegenstelling tot een vrijstaand landhuis in een rustige omgeving op enige afstand van de zee. De hogere aankoopprijs maakt een hogere huurprijs noodzakelijk, waardoor de kansen op verhuur dalen.


Als u besluit om grootschaliger te investeren in Spaans onroerend goed en uw rendement wilt halen uit verhuur, dan is er vaak een korting bespreekbaar. Wanneer u meerdere woningen of appartementen binnen een (nieuwbouw) project koopt, geeft dit een extra zekerheid voor de projectontwikkelaar, die u hiervoor beloont met een ‘kwantumkorting’. Hierdoor wordt uw totale koopsom lager wat weer een gunstige invloed heeft op het rendement uit verhuur.


Aandachtspunten:

 • doel van uw investering (verhuur met of zonder eigen gebruik);

 • verhouding koopsom tot verwachte huuropbrengsten;

 • locatie en huurprijs i.v.m. verhuurmogelijkheden;

 • korting bij aankoop meerdere woningen.


Kortom: laat u goed adviseren!

 


Rendement bij verkoop

Zoals hierboven al aangegeven, komt het steeds vaker voor, dat mensen plannen maken om zich permanent in Spanje te gaan vestigen. Aan hen die dit overwegen, adviseren wij om tijdig te informeren naar de mogelijkheden tot de aankoop van een woning binnen een nieuwbouw project.


Zoals u weet, worden de meeste woningen en appartementen in Spanje vanaf tekening verkocht. Hierbij snijdt het mes aan twee kanten. Als koper betaalt u een goede prijs en de bouwer ontvangt uit de aanbetalingen een goed startkapitaal waarmee hij de bouw kan aanvangen. Zodra de bouw begint, worden de prijzen verhoogd en naarmate de bouw vordert zullen deze verder oplopen. Het is dan ook zeker niet denkbeeldig, dat u, wanneer u vroeg in een project ‘instapt’, bij doorverkoop van het koopcontract of na voltooiing van uw woning een zeer goede winst behaald. U kunt immers altijd onder de marktwaarde of de prijs die de bouwer hanteert verkopen om toch nog een flinke marge te behouden. Ook wanneer u rekening houdt met renteverlies op uw investering krijgt u hiermee een prima rendement.


Uiteraard koopt u uw Spaanse woning niet om vervolgens weer direct te verkopen, maar er zijn een aantal voordelen om toch alvast een woning in Spanje aan te kopen terwijl u nog enige tijd moet werken:

 

 • de bouwtijd (=wachttijd) van een nieuwbouw woning bedraagt ca. 1 tot 1,5 jaar. Gedurende deze periode kunt u nog niet in Spanje wonen, wat u ook niet van plan was, want u moet immers nog werken. U profiteert echter wel van een lagere aankoopprijs als u alleen al de jaarlijkse prijsstijgingen bekijkt;

 • als u vroegtijdig een Spaanse woning aankoopt, profiteert u van de prijsstijgingen. Wanneer u vervolgens, na afronding van uw werkzaamheden, deze Spaanse woning verkoopt, wordt het kapitaal, dat u in eerste instantie had gereserveerd voor uw Spaanse woning, vermeerderd met de winst uit de verkoop, zodat u een duurdere en derhalve vaak grotere woning of een woning op een betere locatie kunt aankopen.


Het bovenstaande principe geldt natuurlijk ook als u meerdere woningen of appartementen binnen een project wilt aankopen. Er dient dan echter wel met de projectontwikkelaar overlegd te worden wat de mogelijkheden en afspraken zijn m.b.t. de verkoop. Over het algemeen kunt u, nadat u de overeengekomen aanbetaling heeft voldaan, de koopovereenkomst doorverkopen. Hierbij is het gebruik van borden, platen of andere visuele uitingen binnen het project meestal niet toegestaan om concurrentie voor de projectontwikkelaar te voorkomen (uw prijzen liggen immers lager dan die van de ontwikkelaar).

Informeer naar de mogelijkheden!

 


 

Projectontwikkeling

Ook bij de ontwikkeling van grotere projecten kunnen wij u van dienst zijn. Als u voornemens bent om te investeren in een nieuw te ontwikkelen project, urbanisatie of de aankoop van percelen voor de bouw van individuele villa’s dan verzorgen wij, i.s.m. de gespecialiseerde collega’s binnen ons netwerk, de gehele begeleiding hiervan.


Allereerst wordt de gewenste locatie en de beschikbaarheid van de benodigde grondstukken met u besproken, waarna er wordt onderzocht of de geldende bestemmingsplannen overeenkomen met de bebouwing die u voor ogen had. Vervolgens wordt er, in overleg met een architect en mogelijke bouwer, een project gemaakt en ingediend ter verkrijging van de nodige vergunningen. Wanneer de vergunningen verstrekt zijn, kan er begonnen worden met de realisatie van het project.

Hoewel het hierboven in een notendop beschreven wordt, betreft het hier uiteraard een complexer traject, waarbij er voor langere tijd een samenwerking wordt aangegaan tussen diverse partijen, die de schakels vormen om gezamenlijk tot het uiteindelijke resultaat te komen. Een wederzijds vertrouwen is hierbij essentieel, zodat wij vooraf een intentieverklaring opstellen om op die manier voor alle partijen misverstanden te voorkomen.

Vraag naar uitgewerkte projecten of plaats een zoekopdracht voor nieuwe projecten!

Belegging in projecten

Regelmatig komt het voor, dat projectontwikkelaars een klein steuntje in de rug kunnen gebruiken om de realisatie van een project op te starten. Hierbij verlangen zij dan een relatief kleine investering met een looptijd van bijvoorbeeld één jaar, waarvoor ze vooraf schriftelijk een zeer goed rendement vastleggen.

Deze investering kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor de aankoop van de benodigde bouwgrond of voor het bouwrijp maken van de percelen. Het betreft meestal het gedeelte, dat de projectontwikkelaar net niet via de bank kan financieren, maar wat later door de bank wordt overgenomen, vanwege de waardestijging van het project en derhalve de extra zekerheid voor de bank.

Daarnaast zijn er projectontwikkelaars, die hun project samen met een investeerder willen realiseren. Zij hebben hiervoor al alles onderzocht en weten derhalve wat de mogelijkheden zijn. Omdat de bouwkosten en de verwachte opbrengsten bekend zijn, kunnen zij in de meeste gevallen een compleet investeringsplan overleggen, zodat u vooraf kunt inschatten wat het uiteindelijke rendement uit uw investering zal zijn. Over het algemeen zijn de looptijden van dergelijke investeringen wat langer.

Een goede belegging zonder risico!

 

 

Verzekeringen in Spanje


Ziektekostenverzekering

Men kan zowel van het openbare als van het particuliere gezondheidszorgsysteem gebruik maken. Wij raden aan om van beide gezondheidszorgsystemen gebruik te maken daar deze 2 gezondheidszorgsystemen samen overeen komen met wat men in Nederland gewend is.

De openbare gezondheidszorg

Iedereen betaald een bijdrage aan de Spaanse sociale voorzieningen (Seguridad Social)  als men werkt voor een Spaans bedrijf of als men zelfstandige is in Spanje, deze bijdrage geeft recht op gratis of gesubsidieerde medische zorg (onder dezelfde voorwaarden als die voor Spanjaarden) en men kan deze Seguridad Social zien als een basisdekking waarbijde basis van de medische zorg alsmede de medicijnen worden vergoed.


Nadat men zichzelf bij de Seguridad Social heeft geregistreerd, zal men een registratiekaart (cartilla de la seguridad social of tarjeta sanitaria) ontvangen, gewoonlijk per post circa 4 á 8 weken later. In sommige gevallen kan men de registratiekaart bij het dichtstbijzijnde Centro de Salud ophalen. Een gehuwd paar met een werkende partner zijn beiden onder hetzelfde sociale verzekeringsnummer verzekerd alsmede allen (bijv. kinderen onder de 16) die op de sociale verzekeringskaart vermeld zijn.


Particuliere gezondheidszorg

Met een aanvullende particuliere verzekering heeft men:

 • Kortere wachttijden

 • vrije keuze van ziekenhuis en artsen

 • de meest uitgebreide dekking zoals tandarts, specialisten en fysiotherapie


De particuliere verzekering is qua premie vergelijkbaar met de eigen bijdrage voor het ziekenfonds in Nederland. (De maximale instapleeftijd is op dit moment 55 jaar)

 

Opstal (huis) - Inboedel - Aansprakelijkheid


In Spanje is het gebruikelijk om deze drie verzekeringen onder één polis te brengen. 

Opstal (huis) verzekering

De opstal (huis) verzekering geeft dekking bij schade van constructieve aard ten gevolge van bijvoorbeeld aardbevingen, blikseminslag, explosie, storm, overstromingen, brand, etc. Verzeker hierbij de juiste herbouwwaarde van uw huis. Dat is het bedrag dat u nú kwijt zou zijn om uw huis opnieuw te bouwen (excl. de grond en fundering).


Gaat U een nieuwbouwhuis kopen let U dan op de DECENAL-verzekering. Dit is de verzekering, die voor 10 jaar garantie geeft op verborgen gebreken. Voor de aanvang van de bouw moet deze of door U als opdrachtgever van de bouw of door de aannemer worden afgesloten.


Inboedelverzekering

De inboedelverzekering dekt de schade aan spullen die u in uw huis heeft. Denk bijvoor-beeld aan schade die ontstaat na brand of een gesprongen waterleiding. Of een vergoeding voor de spullen die u bent kwijtgeraakt nadat bij u is ingebroken. De verzekering wordt op uw  persoonlijke situatie afgestemd waarbij o.a. gekeken wordt naar de waarde van uw inboedel en uw woonsituatie.


Aansprakelijkheidsverzekering

Het kan zijn dat anderen financiële schade lijden of lichamelijk letsel oplopen waar u of uw gezinsleden aansprakelijk voor zijn. Dat kan voor u ernstige financiële gevolgen hebben. Daarvoor kunt u zich dus verzekeren. Deze verzekering dekt o.a. ook schade welke veroorzaakt is door uw huisdier(en).

 


Autoverzekering

In Spanje kent men 2 autoverzekeringen; W.A. & All Risk met of zonder eigen risico. De auto kan in Spanje worden verzekerd nadat deze in Spanje is ingevoerd en geregistreerd, ook hierbij kan Nicla Property Consultancy u van dienst zijn. Wij nemen de in Nederland opgebouwde no-claimkorting over, waaraan wij toevoegen dat Spaanse maatschappijen niet verder gaan dan 55%.


Reisverzekering

Een reisverzekering is onmisbaar wanneer u op pad gaat. Het dekt namelijk de kosten bij verlies, diefstal of beschadiging van uw  bagage.


Stel u wordt ziek tijdens de vakantie, dan dekt de verzekering de medische behandeling en de extra verblijfskosten. Wanneer u ernstig ziek bent en het is voor uw herstel beter dat iemand van thuis overkomt, dan dekt de verzekering dat ook. Bovendien worden repatriëringskosten vergoed door een reisverzekering. Een reisverzekering kunt u afsluiten met wereld- en Europadekking.


U doet er verstandig aan om uw polisvoorwaarden goed door te lezen of  u aanvullend te verzekeren als u bijzondere sporten gaat doen. Zoals bijvoorbeeld: abseilen, berg-beklimmen, deltavliegen, hanggliding, klimmen, parachutespringen, speleologie beoefenen, ultralight vliegen, ijsklimmen en zweefvliegen e.d.


LET OP zeg uw huidige (Nederlandse) verzekeringen niet gelijk op voordat u andere verzekeringen in Spanje heeft afgesloten om problemen tijdens aanvragen te voorkomen.


 

De Spaanse belastingen


De koop of verkoop van bestaand of nieuwbouw onroerend goed in Spanje heeft een aantal financiële consequenties voor u als (niet-)resident in Spanje. Hieronder volgt een beknopte op-somming van de belangrijkste belastingen en heffingen. Voor een exacte berekening raden wij u aan contact op te nemen met een (Spaans) accountantskantoor.

 

Inkomstenbelasting residenten

(=Impuesto sobre la renta de las personas físicas, IRPF)

Iedere buitenlander die resident is in Spanje moet belastingaangifte doen met betrekking tot zijn  persoonlijke verplichtingen en over het wereldwijde inkomen. Indien u meer dan 6 maanden per jaar in Spanje verblijft, wordt u als fiscaal resident beschouwd zelfs wanneer u nog geen residentie vergunning heeft aangevraagd.

In Spanje is de inkomstenbelasting progressief, lopende van 19 tot 45%. U kunt als Spaans inwonende tot een bepaald bedrag hypotheeklasten (rente en aflossing) in mindering brengen op uw belastbaar inkomen.

 

Inkomstenbelasting non - Residenten

Indien u als niet-resident de woning niet officieel verhuurt, bent u in Spanje toch belastingplichtig voor de inkomstenbelasting. De belasting wordt geheven over een toegerekend of forfaitair inkomen van 1,1 procent van de kadastrale waarde van de woning (en 2 procent als deze waarde niet is herzien sinds 1994). Het toegerekende inkomen wordt tegen het niet-residententarief van 19 procent belast (19,5 procent voor 2015). Voor residenten van buiten de Europese Unie bedraagt het tarief 24 procent.

 

Vermogensbelasting

(= Impuesto sobre el Patrimonio extraordinario )

Hiervoor geldt een progressief tarief vanaf 0,2% oplopend tot 2,5%.

 

Onroerendgoedbelasting

(= Impuesto sobre Bienes inmeubles - IBI )
De eigenaar van onroerend goed betaalt tussen de 0,3% en 0,8% onroerendgoedbelasting. De percentages zijn afhankelijk van de gemeente.
Onroerendgoedbelasting betaalt men altijd, ook als men niet ingeschreven is in Spanje.

Belasting over waardevermeerdering van grond
(=Plusvalia)
Bij verkoop van uw huis met grond dient u altijd over de waardestijging van de grond aan de gemeente belasting te betalen, ongeacht de duur dat u de grond bezit.

 


 

 

Vermogenswinstbelasting (via IRNR )

(= Impuesto sobre incremento de Patrimonio de la venta de un bien inmueble )

Er is een verschil in de te berekenen belastingtarieven, afhankelijk van uw residentschap. Als resident wordt er namelijk een ander tarief toegepast dan wanneer u geen resident bent.

Voor residenten gelden onderstaande tarieven over de winst:
19% over het deel tussen € 0 en € 6.000
21% over het deel tussen € 6.000 en € 24.000
23% over het deel boven € 24.000

De winstbelasting wordt bij residenten geheven via de inkomstenbelasting van het jaar waarin de woning verkocht werd.

Voor niet-residenten geldt een vast tarief van 19% over de winst.

De vermogenswinst is het verschil tussen de verkrijgingprijs en de verkoopprijs. De verkrijgingprijs wordt vermeerderd met de onderhoudskosten, verbouwingskosten etc. Voor de berekening van de koopprijs geldt een indexatiesysteem, hierdoor wordt de inflatie vrijgesteld.

De koper zal 3% van het verkoopbedrag inhouden en deze via een 211-formulier direct aan de belastingdienst betalen als voorheffing op deze belastingafdracht. Op deze wijze heeft namelijk de fiscus de verantwoording voor deze betaling bij de koper gelegd. Betaalt de verkoper deze voorheffing niet aan de belastingdienst dan draait de koper voor deze belastingafdracht van de vermogenswinst op.

Inwoners en  niet-inwoners die onroerend goed overdragen dat is verkregen in of voor 1994 kunnen in aanmerking komen voor vermindering van de vermogenswinst. Dit kan zelfs leiden tot een gehele vrijstelling. Als u nl. op 31 december 1996 uw huis langer dan twee jaar in bezit had, dan heeft u recht op 11,11% mindering voor elk jaar dat het huis langer dan deze datum in bezit was.

 

Overdrachtsbelasting

(= Impuesto de Transmisiones Patrimoniales )

Als u van een particulier koopt, betaalt u overdrachtsbelasting over het officieel ingeschreven bedrag. Het tarief (in de provincie Almería) bedraagt thans 8% in andere regio's tot 10%.

Echter, afhankelijk van de deelstaat waarin wordt gekocht kan het tarief afwijken of kan er zelfs besloten worden om met BTW aan te kopen (bij aan- en verkoop tussen zakelijke partijen)

 

Omzetbelasting (= IVA)

Als u grond van een projectontwikkelaar koopt betaalt u 21% IVA. Koopt u van een particulier dan is dit 8%. Als u een nieuwbouwhuis koopt van een projectontwikkelaar (huis & grond) dan betaalt u slechts 10% IVA over het geheel. Koopt u eerst de grond, dan betaalt u 21% IVA ook al laat u later er een huis op bouwen door een projectontwikkelaar/aannemer. Over de nieuwbouw betaalt u dan 10% IVA.

Als u tegelijkertijd een garage bij de nieuwbouw laat bouwen, betaalt u ook daarover 10% IVA. Laat u bij een bestaand huis een zwembad of een garage bouwen, dan betaalt u 21% IVA.

Over losstaande verbouwingen (die niet meer dan 25% van de kadastrale waarde bedragen) betaalt u 21% IVA.

 

Bouwbelasting

(Impuesto sobre Construcciones , instalaciones y obras )

Voor de aanvraag van een bouwvergunning wordt ongeveer 2,5% belasting gerekend over de gedeclareerde waarde van uw toekomstige woning (deze waarde geeft de architect aan). Het percentage is afhankelijk van de gemeente. Vaak heeft de architect het percentage al in zijn offerte gerekend en zal de architect die belasting voor u betalen.

 

Erfrecht


Als u gehuwd bent en u heeft kinderen (en geen testament) is de wettelijke verdeling van toepassing. Dit betekent dat de langstlevende eigenaar wordt van alle activa en passiva, en dat de kinderen hun erfdeel krijgen in de vorm van een vordering.

 

Motieven om een testament te maken:

 • een executeur benoemen;

 • een afwikkelingsbewind instellen zodat

 • een voogd en een bewindvoerder benoemen ten behoeve van jonge      kinderen;

 • een uitsluitingclausule (zodat uw erfenis "in de familie blijft");

 • een "rampenclausule" maken voor het geval niemand van uw gezin overblijft;

 • een regeling voor het al dan niet gelijk trekken van gedane schenkingen;

 • besparing van Erfbelasting (successierechten).

 

Erfrecht voor Nederlanders met bezit in Spanje

Als u gedurende vijf jaar of langer uw gewone verblijfplaats in Spanje heeft en in Nederland, langer dan vijf jaar, bent uitgeschreven dan is, bij overlijden, in principe het Spaanse erfrecht van toepassing. U kunt echter steeds kiezen dat het Nederlandse recht van toepassing zal zijn bij overlijden door een rechtskeuze voor het Nederlandse erfrecht op te nemen in uw testament, op grond van het Haags Verdrag.

 

Spaans erfrecht

Het is absoluut onjuist dat Spaans erfrecht automatisch van toepassing is wanneer Nederlanders Spaans onroerend goed in bezit hebben. Het Spaanse Burgerlijk Wetboek geeft expliciet aan dat het nationaliteitsbeginsel geldt om te bepalen welk nationaal erfrecht van toepassing is, wanneer een buitenlander komt te overlijden in Spanje. Een met WSBA samenwerkende jurist kan u informeren over de werking van het Spaanse erfrecht wanneer op uw nalatenschap, gelet op de voorwaarden van het Haags Erfrechtverdrag 1989, het Spaans erfrecht van toepassing is.

 


 

Testament

Afhankelijk van persoonlijke omstandigheden is het maken van een testament raadzaam in Nederland en/of in Spanje; Het is altijd raadzaam om één testament, naar Nederlands erfrecht, te hebben voor alle bezittingen in en buiten Spanje. Het Spaanse erfrecht kent bijv. niet dezelfde langstlevendenbescherming, zoals Nederland, dat kent.

 

Langstlevende testamenten in Spanje

Een met WSBA samenwerkende jurist kan u informeren u over de diverse langstlevende testamentvormen naar Nederlands erfrecht.

 

Herroepen/wijzigen testament

Elk testament kan op elk moment in Nederland of Spanje worden gewijzigd of worden herroepen. Dit gebeurt door het maken van een nieuw testament naar Nederlands erfrecht.

 

Testament vernieuwen

Het is overigens verstandig regelmatig (eens in de vijf jaar) het testament door te nemen en zonodig te vernieuwen. Uw omstandigheden (samenstelling van uw vermogen of van de familie) kunnen veranderd zijn. Ook kunnen wetswijzigingen reden zijn om uw testament aan te passen.

 

Wat gebeurt er met het testament na uw dood?

Alleen uw laatste testament geldt. D.w.z. als u tussentijds bij een (Nederlandse of Spaanse) notaris het testament hebt laten veranderen, geldt alleen het laatste testament.

 

Testament in Spanje

Een testament, met rechtskeuze voor Nederlands erfrecht, is o.m. noodzakelijk voor iedere Nederlander met bezit in Spanje,

 • die langer dan vijf jaren is uitgeschreven in Nederland, zonder testament en/of;

 • die nu een Spaans testament (naar Spaans erfrecht) heeft opgemaakt en/of;

 • die een eerder testament (in Nederland) heeft opgemaakt, daterend van vóór 1 januari 2003 en/of;

 • waarvan de erfgenamen volgens de wet niet de personen zijn, aan wie men zijn/haar bezittingen (in Spanje en/of in Nederland) wil nalaten en/of;

 • die "ongehuwd" of "ongeregistreerd" samenwoont en zijn/haar partner wil laten delen in de nalatenschap en/of;

 • die een testament gemaakt heeft, waarvan de inhoud aanpassing behoeft, al dan niet met het oog op besparing van Erfbelasting en/of;

 • die alleen staat (dus geen familie (meer) heeft).

 

Afwikkeling van Spaanse nalatenschappen en testamenten

 • De procedure voor het afwikkelen van een nalatenschap in Nederland en Spanje kent de volgende onderdelen: het afgeven van de verklaring van erfrecht, de akte van verdeling, het indienen van de successieaangifte en de definitieve verdeling van alle goederen over de erfgenamen.

 • In de dagelijkse praktijk bestaat nog wel eens verwarring rondom de begrippen erfrecht en Erfbelasting. Daarom is het goed om de twee begrippen hieronder uiteen te zetten. Het erfrecht regelt de overgang van de bezittingen en schulden van erflater op de erfgenamen. De Erfbelasting is de belasting op een erfenis, die de erfgenamen zouden moeten betalen bij overlijden van de erflater.

 

Erfbelasting (voorheen: successierechten) in Nederland.

Per 1 januari 2010 zijn de tarieven fors omlaag gegaan, de vrijstellingen voor partners en kinderen groter geworden en ook het erven van een onderneming fiscaal gunstiger geworden. Door de aanpassingen komen er minder kinderen en partners in aanraking met deze belasting. De wet is  eenvoudiger en inzichtelijker door vermindering van het aantal tarieven.

 

Vrijstellingen en tarieven:

 • De vrijstelling van Erfbelasting voor partners bedraagt 600.000 euro;

 • De vrijstelling van Erfbelasting voor kinderen bedraagt 19.000 euro;

 • De tarieven voor partners en kinderen bedragen 10 procent over de eerste 118.000 euro en 20 procent over het restant;

 • De tarieven voor "derden" zoals neven en nichten bedragen 30 procent over de eerste 118.000 euro en 40 procent over het restant;

 • Het erven van een onderneming met een waarde tot 1 miljoen euro is voor 100 procent vrijgesteld. Voor ondernemingen die meer waard zijn, geldt voor het meerdere een vrijstelling van 83 procent.

Bron: Bolscher Van der Brug Huzink Notarissen

 

Successierechten TOT 80% - planning noodzakelijk

(Voordeel van de gezamenlijke aankoop van een woning in Spanje)

Indien een Nederlander (niet inwoner van Spanje) overlijdt dan is over het vermogen dat zich op Spaanse bodem bevindt  het Spaanse erfrecht en successierecht van toepassing.

In de praktijk kan dit tot vervelende problemen lijden wat betreft de afwikkeling van de nalatenschap. Door het zorgvuldig opstellen van een testament in Spanje kunnen veel problemen worden voorkomen. Wat betreft de heffing van successierechten over in Spanje gelegen vermogen (huizen, banktegoeden, effecten etc.)  is Spanje gerechtigd belasting te heffen.

 

Vrijstellingen

De vrijstellingen hangen af van de tariefgroep. Een schenking leidt niet tot een vrijstelling. De groepen met hun vrijstellingen zijn de volgende:

Groepen naar verwantschap:

 1. descendenten (wettelijk, natuurlijk, niet natuurlijk), geadopteerd jonger dan 21 jaren: €3.990,72 voor elk jaar minder dan 21 met een maximum van €47.858,59

 2. descendenten ouder dan 21 jaar; echtgenoten; ascendenten of adoptieouders ongeacht de leeftijd: € 15.956,87

 3. zijtak in de 2º en 3º graad: € 7.993,46

 4. de anderen bijv. de zijtak in de 4º graad of hoger: 0,-

 

Tarieven

De hoogte van de Spaanse successietarieven bedragen voor de eerste schijf 7,65 procent tot maximaal 34 procent voor de hoogste schijf. De hoogste schijf gaat uit van een waarde boven de 797.555 euro.

 

Deze tarieven kunnen nog eens vermenigvuldigd worden met 1,05 indien het vermogen van de erfgenaam voor het overlijden meer dan 402.678 Euro bedraagt. De tarieven worden zelfs met 2 tot 2,4 vermenigvuldigd als de woning wordt geërfd door een niet-familielid.
In de Spaanse successieaangifte moet overigens de werkelijke waarde van de woning worden aangegeven. Het is tegenwoordig in de meeste Spaanse Gemeenten mogelijk om te vragen wat de waarde is van het onroerend goed voor het successie, schenkingsrecht en de overdrachtsbelasting; deze waarde is soms lager dan de echte marktwaarde, maar het is toegestaan deze te gebruiken voor 
genoemde belastingen. Ook hier geldt weer dat schulden aangegaan ter verwerving van de Spaanse woning in beginsel in mindering kunnen worden gebracht op de waarde van die woning.

 

Meer informatie en persoonlijk advies: EuroEconomics

 

Hypotheek op uw Spaanse woning

   
 

Voor veel mensen is het een grote droom om een eigen woning in Spanje te bezitten. Anderen denken, dat dit voor hen niet is weggelegd en hebben het idee aan een Spaanse woning in de zon al naast zich neergelegd. Dit is heel jammer, want er zijn wel degelijk mogelijkheden om uw buitenlandse woning via een financiering te kopen.

Vaak wordt de aankoop uitgesteld tot na bijvoorbeeld de pensionering. Maar gezien de jaarlijkse stijgingen van de huizenprijzen in Spanje kan uitstel u, als koper, uiteindelijk veel geld kosten.

 

 

Spaanse banken

In Spanje zijn de meeste banken nog niet zo ver als in andere landen als het gaat om de ontwikkeling van verschillende hypotheekvormen. Waar men bijv. in Nederland kan kiezen uit o.a. spaar-, beleggings– en aflossingsvrije vormen van hypotheken, blijft het in Spanje meestal slechts beperkt tot hypotheken op basis van annuïteiten. Dit houdt in, dat de maandelijkse lasten bestaan uit de componenten rente en aflossing.

Spaanse banken verstrekken aan (niet-)residenten over het algemeen een hypotheek van 70% van de getaxeerde waarde. Dit betekent, dat er 30% uit eigen middelen of via andere aanvullende financiering bijgedragen moet worden, plus de kosten koper. Wanneer u een eigen huis bezit, kunt u bijvoorbeeld middels een extra hypotheek op uw overwaarde aan deze verplichting voldoen. Houd echter wel in de gaten, dat de rente van deze extra hypotheek i.v.m. de aanschaf van een tweede huis niet meer aftrekbaar is voor de Nederlandse belasting.

  

 


Productinformatie

De financieringsmogelijkheden voor woningen in Spanje wijken enigszins af van de standaard verstrekkingsnormen en voorwaarden in Nederland. Er wordt zowel nieuwbouw als bestaande bouw gefinancierd.

 


Kenmerken en voorwaarden

• Afhankelijk van de geldverstrekker is financiering mogelijk tot maximaal 70% van het aankoopbedrag, of stichtingskosten van de woning;

• Alleen woonhuizen, appartementen en landhuizen kunnen worden gefinancierd;

• Variabele rentes en rentevaste periodes vanaf 1 t/m 25 jaar zijn mogelijk;


• Afhankelijk van de geldverstrekker gelden looptijden tot maximaal 25 jaar.Hypotheekvormen

De hypotheekvorm is in Spanje standaard een annuïteitenhypotheek. Bij deze hypotheekvorm wordt er maandelijks rente en aflossing betaald. Alleen over het openstaande hypotheekbedrag betaald u rente. 


Looptijd

De looptijd van een hypotheek kan maximaal 25 jaar zijn. Dit is afhankelijk van uw leeftijd. Spaanse banken hanteren een eindleeftijd van 75 jaar, dit betekent dat de hypotheek afgelost moet zijn voor uw 75 jarige levensjaar.


Rente

Hypotheken in Spanje zijn grotendeels gebaseerd op een variabele rente, het 12 maands Euribor tarief wordt als index gebruikt. De opslag boven Euribor varieert per bank. Wij werken met een aantal banken samen die zeer scherpe rentes kunnen aanbieden.

 


Vooraf berekenen

 

Vooral als u (binnenkort) naar Spanje gaat om de woning(en) van uw voorkeur te gaan bekijken, is het goed om vooraf te weten wat uw financiële mogelijkheden zijn. Het zou immers op een grote teleurstelling uit kunnen lopen, als achteraf pas aan het licht komt, dat uw droom niet te realiseren is, omdat de door u benodigde hypotheek niet haalbaar blijkt te zijn. Daarom is het goed, voordat u vertrekt, een berekening te laten maken door een hypotheek-adviseur. U bent dan goed voorbereid en kunt zonder zorgen aan uw bezichtigingsreis beginnen.

Gecertificeerd hypotheekadviseur

Na het intreden van de nieuwe Spaanse hypotheekwet in maart 2019 is het volgens de EU normen verplicht om hypotheekklanten op neutrale wijze te kunnen adviseren en zodoende de beste financieringsoptie voor uw woning te krijgen.  Daarom raden wij aan om altijd een in Spanje gecertificeerd hypotheekadviseur in de arm te nemen die geautoriseerd is om namens u met de banken te onderhandelen zodat u de beste deal krijgt.

 

 

klik hier om uw hypotheek te berekenen.

De kosten voor een zogenaamde haalbaarheidstoets bedragen € 100,-. Neem contact op voor informatie.